Denizde Olta ile Balık Tutma Teknikleri

02-04-2021 17:53
Denizde Olta ile Balık Tutma Teknikleri

SPINNING - AT/ÇEK TEKNİĞİ

Adından da anlaşılacağı üzere sahteyi yada yemi atıp bekletmeden aksiyon verdirerek geri çekme yöntemidir. Kıyıdan at-çek yöntemi ile balık avlamak için sırasıyla, iyi bir spin kamış, hafif bir makina ve kullanılan rapala ve silikon gibi özelliklerin bir arada olması gerekmektedir.

Spin kamışları sahilde iseniz, 210cm ve 240cm, eğer bulunduğunuz yer denizden yüksek bir yer ise, örneğin bir limanda iseniz 270cm ve 300cm seçiniz. Yani bu demektir ki, sadece bir kamış at-çek avcılığı için yeterli değildir.

Spin kamışın seçilmesinde en önemli hususlardan biri, kamışın makara takılan kısmı ile bitim noktası arası uzaklığının fazla olmasıdır. Bu mesafe sizin kamış kullanımınızı kolaylaştıracaktır. Bu mesafenin kısa olması ise, kamışı koltuk altına alma şansınız olmadığı için, bileklerinizin aşırı şekilde yorulmasına neden olacaktır.

Sahte Balıklar için, 15-40gr atarlı spin kamışlar, silikonlar için ise, 5-25gr atarlı spin kamışlar yeterlidir.

Makina seçiminde özellikle çok pahalı makinalara yönelmeyiniz. Makinedeki bilye sayısının 4'ten yukarı olmasına özen gösteriniz. Devir hızı yüksek makinaları tercih ediniz. Makina devir hızının yüksek olması, vereceğiniz aksiyonu kolaylaştıracaktır. Özellikle lüfer için hızlı sarım gerektiğinden bu tip makinalar tercihiniz olmalıdır. Makina seçiminizde dikkat edeceğiniz bir başka husus da, makinenizde "mücadele kalaması’nın olmasıdır. Tavsiye edeceğimiz makinelerden bazıları, Shimano Exage 4000 FD, Shimano Sustain 4000 FG ve Shimano Stradic 3000 Hegane

Makinenizin bobinine saracağınız misina ince ve çekeri yüksek olmalıdır. Misinanızın ince olması sahte balığınızı çok daha uzağa atma imkanı sağlayacaktır. İp misinada kullanabilirsiniz. İp misinanın esnek olmayışı sahte balığa aksiyon vermede kolaylık sağlar ve aksiyonu artırır.

Sahte balık ve silikon seçiminde dikkat etmeniz gereken en önemli husus, balığın dikkatini çekecek ve onu tetikleyecek özelliklerin bulunmasıdır. Cam sahteler bu iş için biçilmiş kaftandır. Sahte Balık seçiminde denenmiş ve sonuç alınmış sahte balıkları tercih ediniz. "Rengi çok güzel, görünümü harika" deyip, sahte balık almayınız. Sahilde, derinliği 4-5m'yi geçmeyen avlaklarda gagasız sahteler ve bu derinliği geçen avlaklarda ise gagalı sahte balıklar kullanınız.

Hangi balığın hangi rengi tercih ettiği konusunu iyi gözlemleyiniz. Sahte balık seçimlerinizi de buna göre şekillendiriniz.

Bu sahte balıkları kullanırken yaptıracağınız eskizlerin, aksiyonların önemi çok fazladır. Balığı cezbedecek hareketlerdir bunlar. Bu hareketleri yapabilmek, makinenizin devir hızıyla bağlantılıdır. Çok çalışarak yapabilirsiniz. Örneğin zig zag hareketi, balığın sağa sola hareketleridir ki bu aksiyonu siz kamışı bileğinizle sağa ve sola döndürerek yaptırabilirsiniz.

İkincisi kamışı vurdurarak yaptıracağınız kısa ve sert hamleler, üçüncüsü ise uzun hamleler ve son olarak da durdurup ani hareketlendirmelerdir.

 

SURF FISHING (SURF CASTING) - UZAK ATIŞ OLTACILIĞI

Surf Casting nedir sorusuna; avlağımızda mümkün olduğunca uzağa atış yapılması demektir. Amaç denizlerin dip yapıları sürekli değişmektedir. Kıyıdan açığa gittikçe derinleşmektedir. Rüzgarlı havalarda dalganın başladığını gördüğünüz yerin 5-10m ilerisinde dalga tepecikleri denilen kum tepeleri yer almaktadır. Deniz dibinde yer alan kurtlar, böcekler vs. kum tepeciklerine çarpan dalgalar sayesinde deniz dibinden ayrılmakta avcı balıklara kolay yem olabilecek şekilde suyun içinde savrulmaktadırlar.

Kıyıya yaklaştıkça dalgalar gücünü çok fazla kaybetmez ama balıklar için zorlu bir maraton olduğundan genellikle balıklar ilk dalganın kırılma noktasına (100-200m'lere) yakın yerlerde yemlenme yaparlar (levrek, çupra, eşkina, kalkan vs). Yani Surf Casting, avlanma yüzdemizi yükseltmek için uzağa yapılan avcılık tekniğidir.

Surf Kamışların Başlıca Özellikleri

Teleskopik surf kamış, parçalı surf kamış olarak 2'ye ayrılır. Surf kamışların boy oranları 3.5m'den 6m'ye kadar değişkenlik gösterir. Yüzükleri de genellersek örgü diye tabir edilen ip misinalar için özel üretilir. Bildiğiniz üzere ip misinalar normal yüzüklere çok büyük zararlar vermektedir. Bu yüzden Surf Casting için üretilen kamışların çoğunda artık bu tarzda dayanıklı (fuji) yüzükleri görmek mümkün. Yüzük genişliklerine genelde ülkemizde pek dikkat edilmez ama Surf Casting'te çok büyük önem taşımaktadır. Kamışımızın yüzük büyüklüğüne göre makinemizi tedarik edersek atışlarımızda misinamızı daha rahat boşaltma imkanı sunduğunu göreceksiniz.

Surf Casting Kamışı Nasıl Olmalıdır?

1- Fuji reel makine yatağı ve halkalar (Fuji Alconite) serilerinden olabilir.

2- Halka büyüklükleri makine seçiminize göre değişeceği için makine seçiminiz ya da kamışa uygun bir makine edinmek.

3- En az 4 metre olmalı (kullanılacak mekana göre değişir)

4- Kamışımızın ucu ne sert ne de çok yumuşak olmalı sert olur ise çok sağır bir kamışımız olur. Yumuşak olur ise istediğimiz mesafeleri tutturamayabiliriz.

5- Kamışta kullanılan karbon, vernik oranı (çift kat vernik ufak tefek çiziklerin, karbona ulaşması ve bu çizikler sayesinde atışlarda patlama, kırılma olasılığına karşı profesyonelce bir koruma sağlar)

Surf Casting Makineleri

Surf Casting makinesi dediğimiz zaman diğer makinelerden ayıran özellikleri vardır.

1- Oldukça büyük sarma kafası ve geniş misina yayılma yüzeyi.

2- Düşük devir 1:4.00 ve daha altıda olabilir, güçlü sarma sistemi.

3- Uzun sarma kolu (güç kazanmak açısından).

4- Sağlam iç mekanizma.

 

Genellikle 45-50-60-70 kafa makinalar tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra Conventional makinler, özellikle yarışmalarda ve tercihe göre denizde de kullanılır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.