Kurşun Arkası Yöntemiyle Balık Avlama

Kurşun Arkası Yöntemiyle Balık Avlama

Kurşun Arkası Yöntemiyle Balık Avlama

Ülkemize hatta ve hatta İstanbul boğazına has ve şahsına münhasır, dünyanın başka hiçbir yerinde olmayan ve yapılmayan, yapmaya çalışan yabancı hobidaşlarımızın da "siz manyaksınız, bildiğin 200 gr ve 420 kamış ile spin mi yapıyorsunuz yani” diye şaşırarak gözleri açılarak cümleleri gevelediği bir balıkçılık türü, KURŞUN ARKASI .

Evet yanlış duymadınız aynen böyle bir imaj var, bir rivayete göre piyasada bilinen çok büyük bir markanın ülke temsilcileri bu balıkçılığı görsün diye boğaza götürüldüğünde müdür bey korkunç ve şaşkın bir ifadeyle bizim makinelerimizi bu tür avcılık için satmayın, boğazda yapılan bu avcılığa nasıl garanti verelim, bu güve makine mi dayanır kamış mı dayanır dediği türden bir avcılık. Hani vardır ya dünyada çok söylenen bir deyiş "TÜRK GİBİ GÜÇLÜ” işte olta balıkçılığının dünyaya ihraç edilen atasözü olmaya aday bir disiplin kurşun arkası. Disiplin diyorum sürekli çünkü artık Spin Surf Casting ve LRF gibi bir disiplin artık "KURŞUN ARKASI” ve müthiş keyifli bir balıkçılık türü. İstanbul’da yaşayıpta yapmayan balıkçılının aklına şaşarım, önce biraz yorulursunuz ama sonra tadından yenmez bir balıkçılık türü olduğunu görünce her sabah boğaza gidebilmek için bahaneler yaratmaya başlarsınız.

 

Peki nasıl yapılıyor bu KURŞUN ARKASI balıkçılığı? Tek tek anlatacağım bu yazımda hiç merak etmeyin. Nasıl bir kamış gerekli, nasıl bir makine iyi olur, ip mi kullanalım misina mı, ip ise kalınlık ne olacak….. vs.vs.vs. hepsi tek tek anlatacağım ama önce kurşun arkası yapmak için bir heyecan uyandırmak lazım içinizde.

 

Gelelim nasıl yapıldığına; şimdi herkes diyecek ki e istanbul’da değilsek nasıl yapalım kurşun arkası. Yaparsınız hiç merak etmeyin, valla biz "yuki team” olarak gittiğimiz her yerde yapıyoruz. Karaburun’da mesela, ya da Antalya’da yarışmaya gittiğimizde boş kalanda zamanda da yaptık, boğazda olmanız şart değil aslında. Boğazda yaparken belli şartları yerine getirmek gerek, mesela akıntıya karşı koyabilmek için çok ağır kurşun atmak gibi, ama akıntı olmayan bir deniz derin bir yer kıyıdasınız, yapabilirsiniz kurşun arkası, daha hafif ağırlıklarla yaparsınız ve balığı alırsınız. Prensip olarak; yabancı hobidaşlarımızın söylediği gibi spin aslında bu. Ama 420 kamışla ve bazen 200-230gr ağırlıklara çıkılarak yapılıyor. Aşağıdaki şemada gördüğünüz şekilde bir takım kullanılıyor ve bazı ufak tefek aparatları klipsleri falan var. Ama en basit haliyle yukarıda söylediğimiz gibi 420 bir surf kamış ile 200gr civarı bir kurşunun mümkün olduğunca uzağa atarak dibi tarayarak bu işi yapıyoruz.

 

Zaten spin ile maket atmak yerine 200 gr kurşunu 420 boyunda bir kamışla savurmamızın nedeni bu işte! Mümkün olduğunca uzağa atmak. Spin ile 40-50 en fazla 60 metrelere ulaşırken kurşun arkası yönetimiyle 150 160 hatta 200 metrelere ulaşmanız mümkün ve bu mesafelerde boğazda sürekli balık olduğunu düşününce, lüfer olsun palamut olsun ve hatta bazen torik olsun balığı kandırıp alabiliyorsunuz. Spin diyoruz hep çünkü kurşunun arkasında atılan yani bedene bağlı olan şey bir maket balık.

Evet şimdi gelelim ekipmana; nasıl bir kamış nasıl makine vs.vs. önce gerekli ekipmanı sayalım.

*En az 420 boyunda ve 250 gr civarı atarlı bir surf kamış. Parçalı olması tercih edilmeli nedenini ayrıca anlatacağım.

*Güzel bir surf makine, güzelden kastettiğimi de ayrıca anlatacağım. Surf kafa güçlü bir mil vs.vs. gibi özellikler ararız kurşun arkası yapılacak makinede, hatta tur sayısı geri toplama miktarı falan önemlidir.

*İp! En az 300mt olmalı ve paranızın yettiği en iyi ipi almalısınız. Daha doğrusu en güçlü ipi, düşünsenize 230 gr atacaksınız ve ip buna dayanacak, ayrıca bu gerilim için ” shock " lider kullanmamak için ipi çok iyi almanız gerekli.

*kıvır zıvır beden misinası, klipsler fırdöndüler, kurşunlar falan filan tripod vs. yani bilimum balıkçılık aksesuarları.

*7cm-8cm-9cm-10cm ve değişik renklerde maket balıklar. Bu maket balık konusunda marka ve model isimlerine girersek işin içinden çıkamayız, genel hava ve su durumuna göre kullanılacak renkleri vs. detaylandıracağız ve siz istediğiniz maketleri edineceksiniz.

Kurşun Arkası Yöntemi İçin Kamış Seçimi

En az 420 boyunda 450 de olabilir güçlü bir surf casting kamışı gerekli size. Teleskopik kamışlar var parçalı kamışlar var. Benim önerim parçalı kamışlar, çünkü en az parçalı olan teleskopik kamışlar 4 parçadan oluşuyor iç içe giren ve bunlarda gezer kılavuzlar var, stabillik zor sağlanır ayrıca atış enerjiniz 4’e bölünecek, parçalı kamışlarda ise yani bunlar 3 parçalı surf casting kamışları kılavuzlar ve tüm donanım gayet stabildir. Sadece 3 parçadır ve atış sonrası kamışın geri toplaması acayip başarılıdır teleskopik kamışlara oranla. Benim tavsiyem bütçenizi zorlamanız ve alabileceğiniz en üst seviye 3 parça bir surf kamış almanız.

 

Söylemeden geçemeyceğim YUKI önereceğim,şimdi bazılar hemen "reklam yapıyosun” diycekama napıyım gerçekten YUKI’nin parçalı surf kamışlar mükemmel ve dünya lideri. Reklam yapıyorum elbette ama inanın yalan yanlış bir reklam değil. Zaten kurşun arkası işine bulaşınca göreceksiniz ki büyük çoğunluk YUKI’nin parçalı kamışlarını kullanır. Surf Casting cilerde bilirler YUKI’nin kalitesini kamış konusunda ki başarıları bu nedenle bence reklam meselelerini bir kenara bırakırsak tartışmasız şekilde KAMIŞ KONUSUNDA YUKI’den ŞAŞMAYIN derim. Mesela kurşun arkası yapacaksanız alabileceğiniz en iyi makinede SHIMANO FLIEGEN’dir, bu da reklam diyceksiniz ama lütfen olaya böyle bakmayın inanın benim önerilerim reklamdan ziyade en doğru ürün üzerine olacaktır. Mesela beni tanıyanlar bilirler, hatta bizim mağazada yani DİMAĞ BALIKÇILIK’ta ki herkes aynı şekilde, en doğru ürünü verme konusunda ısrarcıdır. Bunu sağlamak için bazen 2-3 saat süren sohbetler geçer kullanıcıyla aramızda ki en doğru kamışı en doğru makineyi verebilelim. Bu işin bir çok parametresi var soru cevap ve hoş sohbet şekilde bu doğruları bulup görüp kullanıcıya en doğru ekipmanı vermeye çalışırız….

Neyse geçelim şimdi kendimizi övmeyi; gelelim kamış seçimine; ne dedik tavsiyemiz 3 parçalı kamış, bunlarından belli özellikleri var. Boğazda kurşun arkası yapacaksanız vazgeçemeyeceğimiz özelliklerden ilki boyu yani 420-450 boy ikincisi atarı; en az 250gr olacak dedik. Bir de şu Hybrid olayı var nedir bu "hybrid uç” ? hibrit uç en basit anlatımıyla karışık yani melez anlamında kullanılır. 3 tip uç vardır kamışlarda. İlki "TUBULAR TIP” yani tubular uç daha da yani tek parça sarılan içi boş ve çok sert yapıya sahip çok güçlü uçlar. İkincisi "SOLID TIP” dediğimiz yani dolgu uçlar. Bu nedir, kamışın son parçası yani en uç kısmı içi doldurularak ama aşırı inceltilerek bir yapı kazandırılır. Bu yapı ne ne işe yarar? Çok hassas bir uç elde etmiş olursunuz, bu uç en ufak vuruşları dokunuşları bile görmenizi hissetmenizi sağlamış olur. Ama TUBULAR UCA oranla daha kırılgandır. Daha Hassas ama daha kırılgan. Bu kırılganlık tabi sizi hemen korkutasın, tubular uca göre daha kırılgan, yoksa öyle kolay kolay kıramazsın elbette. Ve gelelim üçüncü Uca "HYBRID TIP” dediğimiz melez uc. Adından da anlaşılacağı gibi melez yani hem tubular hem de solid ucun birleşiminden oluşan bir uc teknolojisi bu. Şöyle ki kamışın son parçası normalde tubularyakarbon sargısı yani, son 20-30cm i doldurularak ve inceltilerek dolgu uc haline geliyor. Bu şekilde elde edilen sonuç kamışın son parçası bir yere kadar uca doğru tubular sert ve çok güçlü ama son 20-30cm dolgu incecik ve çok hassas yani son parça oldu size melez,işte melez uc yani hibrit uc bu demek. Hibrit uc size ne sağlıyor peki birincisi çok güçlü atışlar yapabileceğiniz çok sert bir kamışta mükemmel bir tasmalama fırsatı yaratan uyarı için hassas bir uç var artık elinizde. Teleskopik kamışlarda hibrit uç yapılamıyor henüz. Bu nedenle hem sert ve uzak atış yapabilen bir kamış isteyip hemde yemli avlarda küçücük vuruşları bile göreceğiniz bir kamış istiyorsanız mutlaka ve mutlaka hibrit ucçu parçalı bir kamış seçmelisiniz.

Bunu açıkladıktan sonra gelelim seçiminize, kamışın boyu, atarı belli zaten ama eğer sadece kurşun arkası yapacaksanız tamamen sert yapılı tubular bir kamış tercih edebilirsiniz ki boğazda kurşun arkası yapanların hakkında budur ama ben aynı kamışla yemlide yaparım çapari ile istavritte tutarım derseniz hibrit uc tercih etmelisiniz tabi bir sürü başka parametrede var bu seçimlerde. Tubular uç ile yemli yapılmaz diye bir şey yok yaparsınız ama konfor ile ilgili durumlar oluşur. Daha bir sürü parametreyi buraya yazma şansımız yok bu nedenle bunları kamışı alırken bizi ziyaret ettiğiniz de anlatırız artık.

Kamış seçiminde diğer hususlar ödeyeceğiniz parayla ve hissedeceğiniz konforla ilgili. Paslanmaz kılavuzlar, fuji makine yatağı, kamış var 650gr kamış var 400 gr vs.vs.vs. hepsi konforla ilgili. Ama emin olacağınız şey belirleyeceğiniz bütçeye uygun bir set mutlaka yaarız sizin için.

Kurşun Arkası Yöntemi İçin Makine Seçimi

Diğer önemli ekipman elbette ki makine. Özellikleri nasıl olmalı? Basit ; çok ağır atışlara dayancak yerine göre deli gibi hızlı sarımları kaldıracak yerine göre çok yavaş tur sayısıyla lüferi çinekopu kıskandıracak, iş palamuta çapari yapmaya gelince 15-20 kilo drag kuvveti gösterebilecek vs.vs.vs. ama en önemlisi tüm bunları yaparken uzak atış için mükemmel bir surf tipi kafaya sahip olacak. Yok mu böyle makineler ….. var olmaz mı mesela shimano fliegen, mesela shimano aero, mesela shimano ultegra, mesela yuki AMG, mesela daiwa Basia bu böyle sayılır gider. Ama illede her özelliği içinde barındırsın diye bir kaide yok, yine bu durumda parayla ilgili, hepsi olsun diyince parası da cok oluyor elbette bazı avcılar ve bazı stiller için bazı özelliklerden vazgeçebiliyoruz ve bütçeye uygun bir makine mutlaka buluyoruz. Biri derki ben dikkatsiz kullanırım hor kullanırım ona ryobi ap power veririz, ne yapsın bu adam nazik fliegeni, atcak tutcak balık kıyılayınca yakalayacak. Yada atış olsun uzak gitsin ama ben çapari4 tane palamut bindirmem derse surf kafa olur ama nazik bir makineyi kullanabilir kullanıcı. Kafam karıştı; yani o kadar çok şey geçiyor ki bir anda aklımdan bunların hepsini yazıya dökebilsem mesleği bırakıp yazar olurdum zaten ve hep söylediğim gibi bazı şartlar ve seçenekler konuşarak anlatılınca daha kolay ve güzel oluyor. Sonuç itibariyle belli kurallara bağlı kalarak atışlarda belli şeylere dikkat edilerek ömürlük kullanılacak birçok makine mevcut. Her bütçeye uygun makine ayarlanabilir.

Makineye Sarılacak İp Seçimi

Misina değil İP İP! 230 gr atacağız yeri gelecek. 230gr atacak bir misina 0,50 falan olmalı. Düşünsenize o misinadan kaç metre sığdıracağız surf kafaya, e hadi sığdırdık ağırlığı ne olacak o misinanın. 200gr atış yap arkasından 0,50 misina makaradan boşalsın ama attığın ağırlık 200 gr boşalan misina yarım kilo, nasıl çeksin kurşun o misinayı da uzağa gitsin? Gücünü kaybedip erken düşecek suya tabi ki. İşte bu gibi ve daha yazamadığım başka sebeplerden dolayı kurşun arkası yapacaksanız mutlaka ip kullanın. 30 mt olarak en az hadi bir tık aşağısı 250 mt de kurtarır sıkıntı yok. 150 mt atsanız 50 mt de aksa kaysa batsa 200 mt işinizi görecek demektir. İp hem hafif olacak hemde güçlü olacak bu nedenle ip saracağız makineye. Tamam klipsten sonra kurşun arkası bedenini tabi ki misina yapacağız, onu da aşağıda anlatacağım aksesuar kısmında.

Balıkçılık Aksesuarları Seçimi

Kova, makas, pense, su çekmek için ip, bez, beden yapmaya misina, görünmez misina tercih sebebidir. Zırt pırt sahte değiştireceğiz beden önü için snap, maket balıklar, yağmurluk, tripod, sandalye dinlenmek için offf of bitmiyor arkadaş bitmiyor, zevk işi bu arkadaş hobi işi keyif almak için yapıyoruz eziyet için değil, bu nedenle bu keyfi zirveye çıkartacak ve size konfor sağlayacak hiçbir ekipmandan malzemeden ve kaçmayın alın kafanız rahat etsin, avınız keyifli geçsin.

Kurşun Arkası Yöntemi İçin Maket ve Kaşık Balık Seçimi

Marka model işi çok fazla bunlara gerek yok zaten mağazada çalışana sorsanız işin ehli bankoları size gösterecektir. Mesela bizim mağazada çalışmayan maketleri ve renkleri rafa koymayız. Bizler mutlaka deneriz. Maket çalışıyordur ama bir rengi vardır hiç balık almamıştır, o zaman o rengi satmamak en iyisi, dolayısıyla sizler zamanla en cok seçilmesi gereken renkleri zaten alışacaksınız ama mağazaya gelip sorduğunuzda da size önerilerimize güvenin inanın balık almayacak bir renk önermeyiz çünkü bizde aktif olarak o renklerle maketlerle avlanıyoruz.


 
Bu bilgiyi geçtikten sonra neye göre nasıl renkler ve boylar seçilmeli anlatmaya çalışayım. Bir kere kurşun arkası disiplininde çalışan boyla 6-7-8-9-10 cm ler. Bu boyların minnow dediğimiz slim dediğimiz şekillerde olan maketleri birçok markada var, bazı markalar daha çok çalışıyor doğrudur. Balığın yeme psikolojisi suyun durumu havanın bulutlu olup olmaması güneşin yönü rüzgar o kadar çok şey var ki yedireceğimiz sahteyi etkileyen bu nedenle sürekli kafa patlatmaktansa artık her rengi yanımda taşıyıp deniyorum siz de banko renkleri alıp yanınızda taşıyın ve sağa sola bırakıp balık alan renkleri takıp çalıştırın kimse yoksa tekseniz kopya çekemiyorsanız o zaman renkler denemeye başlayın. Şimdi önerilerde bulunacağım ama uv nedir glow ne işe yarar bulut nasıl uv endexi ile bir maketin görünürlülüğünü etkiler gibi konulara girersek bir 4 sayfa daha yazı yazmak gerek ve sizin de kafanız şişecek bu nedenle kısa kesip, limon ters limon, pembe, glow kafa, mor kafa, yeşil, palyaço, sardalya gibi renklerin daha çok çalıştığını belirterek bu yazımızı burada noktalayalım. Daha çok bilgi isteyen mağazaya buyursun.

Herkese rast gelsin, kalın sağlıcakla…

Saygılar, sevgiler…


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.