Lrf Makine Seçimi (Light rock fishing)

05-11-2018 16:49
Lrf Makine Seçimi (Light rock fishing)
     LRF'ye yeni başlayacakların ya da halen lrf yapıp ta yeni bir makineye geçmek isteyenlerin en çok sorduğu soru.... LRF makinesini neye göre ve nasıl seçmeliyim...
     LRF konusunda tecrübeli olanlar bu soruya cevap verirken her zaman kendi tecrübelerine göre ve kendi tercihlerine göre cevap verecektir. E doğal olarak ben de aynı şekilde ;)
     Benim ilk tercihim HAFİFLİK, bir makine seçerken benim için ilk önemli şey ne kadar hafif olduğudur. Hele birde LRF makinesi seçiyorsak en en en önemli konu bence hafiflik olmalı.
Evet duyar gibiyim hem hafif hem güçlü olunca fiyatta artıyor diyorsunuz. Doğru ne kadar ekmek o kadar köfte, herşeyi bir arada isteyenler için çok özel LRF makinelerimiz var ;)
Hafifliğe neden bu kadar önem veriyorum; adı üstünde LRF yapıyoruz, Light Rock Fishing... Anlamı Hafif Kaya Balıkçılığı, bu hafiflik kullandığımız malzemenin hafifliğinden geliyor. Atılan yemlerin hafifliği, kullandığımız jigheadlerin hafifliği, ipin 0,06 olması ve dolayısıyla hafifliği, kamışın hafifliği ve elbette ki makinenin hafifliği. Bu nedenle birinci aradığım özellik hafiflik ve bence siz alabildiğiniz en hafif makineyi alın. Ama gidip te en hafif makineyi alın dedikse plastik 20-30 liralık 10gr lık bir makinede almayın sakın :) bu işin deviri var 1 turda kaç cm topladıpı var, kalama gücü var var da var. Bu nedenle hep söylediğim bir klasiği yineleyeceğim, alabildiğiniz en iyi ekipmanı alın ki zarar etmeyin...
 
 
     
Gelelim ikinci aradığımız özelliğe. Bir LRF makinesi alacağım, tamam hafif olacak ama bu yeter mi hayır yetmez, devrine bakmalıyım şimdide, devir dediğimiz nerdir? Her makinede kutusunda yazar 4.5:1 ya da 5.6:1 vs.vs.vs. Bu devir işi en basit anlatımıyla makinein kolunu 1 tur cevirdiğimizde ipin sarılı olduğu kafanın cevresine rotorun kaç tur atarak ip sardığıdır. Rotor yani kalama teli kalama kafası bilyenin olduğu yer falan filan. yani kolu 1 kez cevirdiğinizde makine kafasının cevresinde kaç tur döndüğü devir oranını verir. 4.5:1 devir demek kol 1 tur çevrildiğinde kafa çevresinde ipi saran mekanizmanın 4 buçuk kez dönmesi demektir. Biliyorsunuz kafalar sabit aslında ip sararken sadece ileri geri gider sağa sola dönmez, ipi saran mekanızma yani kalama teli  diye adlandırdığımız asıl adı rotor olan kısım kafanın çevresinde döner. Neyse konuyu dağıtmayalım, ne anlama geliyor bu devir işte bu anlama geliyor. Bu açıkladığımız ne anlama geliyor o da şu anlama geliyor :):):) makinenin kolunu 1 kez çevirdiğimizde makine kaç cm ip geri topluyor yani kafaya sarıyor. Bunun bir hesabı var o hesaplara girmiycem şimdi, devir oranı çarp böl kafa çapı zart zurt.... Önemsiz, çunkü artık günümüzde makine kutularında ya da tcchnic spect. lerinde geri toplamı miktarı yazıyor 70cm 88 cm vs gibi yazıyor bu geri toplama miktarları.
Şimdi tüm bunları anlattıkta ne oldu di mi, anladık diyorsunuz şu kadar sarıyor bu kadar topluyor geriye vs. e peki biz hangisini seçelim??? güzel soru :) LRF yapacaksanız ve klasik tekniklerle avlanacaksanız mümkün olan en kısa geri toplama miktarı olan makineyi tercih edin. Sonucta twich ve jerk dediğimiz hareketlerle aksiyon vererek lrf yaptığımızdan dolayı makine bir turda ne kadar az geri topluyorsa zaten hafif olan yemlerin jighead lerin suyun içindeki aksiyonları da o kadar yavaş ve uzun olacaktır. E peki aldık 56 66 cm civarı saran 1000 lik bir makine. yaw Arkadaş 1000 lik makine ama 88cm sarıyor bu neden var işte bu neden var biliyormusunuz ileriye yönelik düşünenler için var. Baby jig ile çok çalışan biri hızlı bir makine tercih etmeli, silikonlarla kurtcuklarla çok çalışan biri yavaş bir makine tercih etmeli... Düşünülenin aksine, durgun sularda değil de dalgalı yerlerde LRF yapanlar yada yapacak olanlar yine hızlı bir makine ile çlışmalı ki ilk atış sonrası aksiyona geçebilmek için oltayı hızlıca toparlayabilelim. Çok dibe inmeden müdahele edelim yada çok suda karışmadan  ya da ya da baby jig dibe takılmadan geri toparlayıp hemen aksiyona geçebilelim.  Gibi gibi faktörlerden dolayı LRF makinelerinde hızlı geri toplayan makinelerde tercih edilebilir ve bence de edilmelidir.. Zaten sürekli balıkta olanların bu tip sebeplerden dolayı bir kaç farklı makinesi birkaç farklı kamışı oluyor. 

 
Yazımızı mutlaka tamamen okuyun. LRF hafif malzemelerle yapılıyor ama kullanılan ekipman küçük diye yakalanan balıklarda küçük sanmayın, LRFile 4 kiloluk levrek bile yakalarsınız şaşırmayın. İşte bu başınıza geldiğinde ah vah dememek için alabileceğiniz en yip ekipmanı alın, en iyi LRF kamışını, en iyi LRF makinesini alın ki ve hatta en iyi LRF ipini alın ki kaçan balık büyük oluyor sonra :)
 
Aslında çok ta zor değil di mi makine seçimi ama unutmayın, yeni set yapacaksanız önce kamışa karar verin, hangi kamışı alıp ne tür avcılık yapacaksanız ona göre kamışa uygun bir makine her zaman daha doğru bir tercih olacaktır. önce kamış sonra makine. kamışınız zaten varsa o kamışa uygak yakışacak dengeli bri makine seçiminde bu bilgileri okmanız ve bilmenizin yanında satıcıdan aldıgınız bilgilere güvenmeniz yeterli. 


 
 
Eğer şimdi hemen bir set oluşturup fikir edinmek isterseniz aşağıdaki yazıya tıklamanız yeterli.
 
 
Bol trofeli avlar diliyorum...
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.