Naylon Misina Mı (Monofilament), Örgü İp Mi (Braid) ?

11-01-2020 09:42
Naylon Misina Mı (Monofilament), Örgü İp Mi (Braid) ?

Naylon Misina Mı (Monofilament), Örgü İp Mi (Braid) ?


Naylon Misina (monofilament)


            Standart konvansiyonel bir tür olan naylon misinalar adından da anlaşılacağı gibi naylon ve karbon zinciri tabanlı metaryallerden  üretilmektedirler. Bu nedenle  sağlam denilebilecek,  saydam misinalardır. Daha sağlam bir monofilament almak istiyorsanız slikon katkılı olan termal monofilamentleri tercih edebilirsiniz. Misina türleri arasında en esnek olma özelliğine sahiptir. % 40a varan esneme payları vardır. Bir başka avantajı ise oldukça ucuz olmalarıdır.

            Termal monofilamentler biraz daha bütçeli olabilir ancak kesinlikle sağlamdır. Ayrıca normal monofilamentlere göre aynı yüke iki kat daha fazla dayanıklıdır. Bunun dışında tüm monofilamentler düğümlere pek dayanıklı değillerdir. Bu nedenle düğüm ile bağlantı yapılan yerin en az zedeleneceği şekilde bağlantısı yapılmalıdır. Ayrıca monofilamentler için UV ışınları ömürlerini kısaltan en önemli faktördür. Naylon vb. maddelerden oluşması nedeniyle UV ışınlarına maruz kalan monofilamentin saydamlığı giderek azalırken çok kırılgan, gevrek bir hal alır. Bu yüzden güneş altında kalmamasına dikkat edilmelidir.

Örgü İp (Braid)


            Örgü misinalar ise çok ince bir kaç monofilamentin saç örgüsü şeklinde örülmesi ile oluşur. Bu nedenle sağlamlık artarken görünürlük azalır. Makul bir bütçede fiyatı söz konusudur. Esneklik payı olan bu misinalar mukavvemeti yüksek avcı balıklar için tercih edilir. Genellikle yayınlar,levrek,kofana,kurşun arkası, çok büyük kılıç, orkinos ya da ton balığı gibi iri balıklar için oldukça uygun bir misina türüdür. Sürtünmeye ve kopmaya karşı oldukça dayanıklı olmasına karşın  ateşe karşı dayanıksızdır. Ayrıca UV ışınlarına dayanamayacağı düşünülerek üzerine bir çeşit koruyucu reçine sürülmektedir.

Naylon Misina Mı, Örgü Misina Mı

            iki misina arasında seçim yapmak gerekirse ilk önce avlanılacak ava ve suyun derinliğine, bulunduğu bölgeye bakılması gerekir. Çünkü her ne kadar benzer ya da aynı malzemelerden üretilse de işlevleri çok farklıdır. Monofilamentler daha az güçteki küçük  balıkları avlamak için uygunken, örgü misinalar ise mukavvemeti yüksek iri balıklar için tercih edilir. Bunun dışında kamış ve makina seçimi de oldukça önemlidir. Kılıç, lampuka, sarıkuyruk, merlin, akya, orkinos, levrek, kofana, çupra, lüfer, yayın ve büyük sinarit gibi iri balıklar için jig makina,spin maka ve cıkrık makina, örgü ip ve karbonkamış en uygunu olacaktır. Diğer balık türleri için monofilament ya da flouro carbon ip misina türü daha uygundur. 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.