Spin Balıkçılığının Püf Noktaları

10-12-2018 10:31
Spin Balıkçılığının Püf Noktaları
     Özellikle son 4-5 yıldır yaygınlaştı spin balıkçılığı, öncesinde de yapanlar vardı ama azdı. İncecik kamışlar ve küçücük makinelerle ne büyük balıklar yakalandığı görüldükçe çevrede insanlar spin balıkçılığına yöneldi. Elbette mevsimsel etkenler var bu disiplinde diğer tüm disiplinlerde de olduğu gibi, yoğun olduğu dönemler var ya da bulunduğunuz yere göre mevsimin önemi kalmayıp, kovaladığınız balık türüne göre spin yapmanız gerekebiliyor. Dipsiz bir kuyu spin balıkçılığı bence :) muhteşem bir bulmaca ve teknoloji geliştikçe bu işteki bilmecelerde puzzle parçaları da değişik gelişiyor. En doğru kombinasyonları yapabilenler de çok güzel trofe balıklar çıkarıyor sudan. 

     Spin balıkçılığı kısaca atçek olarak ta adlandırılıyor. silikon yada daha sıklıkla maket balıkların atıp beklemeden suda yüzdürülerek geri toplanması mantığıyla yapılan bir tür balıkçılık. püf noktaları aslında çok.... Kamış seçiminden, makine seçimine, doğru mera bulmaktan bulduğunuz merada kullanacağınız sahte renklerine yada türlerine kadar bir sürü püf nokta var aslında ama bu yazıda sizlere en genel geçer bilmeniz gereken şeyleri aktarmaya çalışacağım ki özellikle yeni başlayacaklara ışık tutabilelim. yoksa biraz önce dediğim gibi sırf meraya göre sahte seçimine yada sırf kamışa göre makine seçimine upuzun yazılar yazılabilir.  
 
     ilk önce işe güzel bir spin kamış, makine ve ip almakla başlayacaksınız. yem olayı yani maket balık olayı sonraki aşama. 1. püf nokta; her zaman söylediğim gibi bütçenizi zorlayıp alabileceğiniz en iyi takımı alın ki tekrar tekrar değiştirmek zorunda kalmayın!
Spin kamış seçimiyle başlayalım sonra bu seçtiğimiz kamışa göre birkaç püf nokta ile uygun bir makine ve ip olayına da geçebilelim.
     Spin kamışlar 210cm boy ile 300 hatta 330 cm e kadar çıkabilen değişik boy ve atar aralığında olabiliyor. Bence Kamışın boyundan daha önemlisi kamışın atar aralığı yani aksiyon değeri, cünkü yapacağınız ava göre  yani kovalayacağınız hedef balık türüne göre ve avlanacağınız meralara göre kullanacağınız sahteler olacak, bu sahtelerde belli ağırlıklara sahip e dolayısıyla bu ağırlıkları atabilen ve bu ağırlıklara aksiyon verebilen kamışlar seçmelisiniz. Aslında işte tamda bu sebepten dolayı bizim gibi sürekli avlanan kişilerin birkaç farklı spin kamışı oluyor, meraya göre türe göre seçim yapıp ava giderken o kamışı yanımıza alıyoruz. 
     Yukarıda söylediklerimize örnek vermek gerekirse, turna avlayacak biri 10cm ile 14 cm arasında maketler atacaktır ve yanında kaşık ta atacaktır e tatlı suda gölde avlanacak bu yerine göre 30 40 gr lık kaşıklarda atması gerekecektir, bu durumda atar aralığı 10-50gr ya da 20-60gr gibi yüksek atarlı kamışlar seçmesi idealdir. Ama tabi şu da mümkün; av yapacağınız yerde derinlik yok ordaki balık kucuk sahteler yiyor hatta hafif silikonlarla bile avlanmanıza olanak sunuyor... bu durumda 10-20 hatta 5-25 gr atarlı bir kamış bile seçebilirsiniz. Aslında en doğrusu yeni başlıyorsanız işin ehli birinden destek almanız. mesela bizden ;) 
     Ya da marmara denizinde maketle levrek kovalayacaksa biri küçük ve dolayısıyla hafif maketler atacaktır, ve hatta daarı az olan sığ su sahteleri kullanacaktır genellikle e bu durumda da ona göre bir kmaış seçmeli aksiyon olarak yani. 
   Atar aralığı azbucuk belli olduktan sonra kamışın boyuna karar vermek gerek, en genel geçer spin kamış boyu 270cm dir, heryerde her koşula kullanılabilir. ama avlandığınız yer cok yüksek kayalıklar ise 3mt kamış ta kullanabilirsiniz, yada suya girip tuluma suyun içinden avlanıyorsanız 210 bir kamışta kullanabilirsiniz. atar aralığıyla kamışın boyu kombinasyonu her zaman 4-4 lük olmayabilir, kafanıza çok takmayın, yeni bir set alırken işin ehli bir mağazaya gittiğinizde oradaki tecrübeli yetkili size soru cevaplar ile yön everecek ve sizin için en doğru kamışı seçecektir. 
 
 
     Gelelim makine seçimine. Kamışımızı seçtikten sonra şimdi yapmamız geereken bu kamışa uygun bir makine seçmek. Bu uygunluğu belirleyen bazı püf noktalar var elbette. Mesela kamışın boyu, kamışın ilk halkasının büyüklüğü, pek dikkat edilmese de kamışın ağırlığı gibi konular kamışa göre makinenin seçimini belirleyecektir. 
 
 
     Dikkat etmemiz gereken ilk püf nokta; makine kamışa takıldıktan sonra ip kılavuzlardan geçerken makine yatağıyla ilk kılavuz arasında ipin doğrusal bir çizgide ilerlemesi, yani ilk kılavuza girerken aşırı derin bir açı ile daralırsa bu makine bu kamışa çok büyük demektir. Başka bir değişle makineden çıkan ip ilk kılavuza girerken aşırı eğim yapıyorsa büyük bir makine takmışsınız demektir. Makine boyunu küçültüp daha doğrusal bir açı yakalamakta fayda var. Tabi ki bu anlattığım detay ölümcül bir koşul değil :) olmazsa olmaz mı değil elbette ama doğru bir set için dikkat edilmesi gereken bir nokta. 
     Bazı kamışlara 4000 lik makineler uygunken bazı kamışlara 3000 lik hatta 2500 lük bazen 2000 lik makineler bile uygun olabilir. yine yeni başlayanlar bu konuda da ehli birinden yardım almaları iyi olur.
 
 
     Gelelim ip seçimine... İp seçiminde aslında aşırı bir bilgiye gerek yok, bilmeniz gerekenler en basit haliyle paranın satın alabileceği en iyi ipi kullanın :) peki neden ip? Çünkü uzağa atmak için ince ama ince olduğu kadar güçlü, makineden kolay boşalabilecek kadar hafif ve akışkan ve tabi tüm bunların yanında dayanıklı olması önemli. Tüm bu özellikleri bir araya getirince pahalı sonuçlar çıkıyor elbette :) 
     8 kat 4 kat gibi kavramlar var ip konusunda. Bu kat olayını da en basit haliyle anlatmak gerekirse; 4 tane ip birbirine sarılarak yani bükülerek oluşturulan ipe 4 kat, 8 tane ip bükülerek oluşturulan ipe 8 kat deniyor. 8 kat daha güçlü diye düşünülebilir ama 8 tane daha ince ipin bir araya gelmesiyle oluştuğu için sürtünmelere karşı 4 kattan daha dayanıksızdır. Ama balık çekeri olarak yani sürtünme olmadan, sadece karşı güç uygulamasıyla bir kıyas yaparsanız evet 8 kat daha güçlüdür. Ama asıl olay; 8 kat iplik, 4 kata oranla daha ince liflerden oluşturulduğu için daha akışkan ve daha uzak atışlar için uygundur. Spin ile turna avlayacak biri yakın atışlar ama çalılık ve takılma cok olacak yerlerde avlanıyorsa 4 kat bir iplik kullanabilir. Günümüzde çok üst düzey iplikler var 12 kat olan iplikler bile var. Bu işte ustalaştıkça sizlerde iplik değiştirme ihtiyacı duyacaksınızdır. 
     
 
     Spin balıkçılığına başladığınızda son deeişken olarak karşınıza yem çıkıyor. Uzun zamandır aklımda, yem konusunda çok ayrıntılı bir yazı yazacağım ama şimdilik püf nokta kapsamında genel geçer bilgi ve püf noktaları verelim. Spin balıkçılığında yem olarak maket balıklar, silikonlar ve kaşıklar kullanılıyor genelde, son zamanlarda hafif jiglerin çıkmasıyla jig atmaya da başladık ama asıl spin yemleri söylediğim ilk 3 türdür. Bu 3 yem türünden de çantanızda olacak, balığa özel olarak hepsinin kullanıldığı zamanlar var. Dişli yani çinekop lüfer kovalıyorsanız kaşlık mutlaka olmalı çantanızda, levrek kullanıyorsanız hem maket balık hemde silikon yem mutlaka olmalı gibi durumlar söz konusu. Spin balıkçılığının derinliklerine girince hemen her türü kovalamaya başlıyorsunuz hatta her mevsim av yapabilmek için bir çok türe yönelik yem setleri oluşturuyorsunuz. Yem konusunda ki en önemli püf nokta meraya ve avlanacağınız saate ve hatta hava şartlarına göre yem seçmek, sığ kayalık yerlerde sığ dalarlar, derin yerlerde derin dalar, gece avlarında gece renkleri UV renkler ve glowlar, gündüz avlarında daha balık gibi görünen yemler, berrak sularda daha doğal renkler bulutlu havalarda uv endexi yuksek zamanlarda daha pastel ama ultraviole görünebilen renkler vs.vs.vs.vs.vs..... dedimya bulmacaya döndü bu iş ;) valla ben yeri geliyor en alakasız renklerş en alakasız zamanlarda atıp balık aldığım oluyor. Yem konusunda ayrı bir yazı en kısa sürede yazacağım şimdilik bunlarla idare edelim ;)
   Okuduğunuz için teşekkür ediyorum... Herkese bol trofeli avlar diliyorum...
 
Yeni başlayanlar fikir edinmek için aşağıdaki "spin seti oluştur" yazısına tıklayarak ilk örnek spin setlerini oluşturabilir fikir edinebilir hatta dilerse satınalabilir...
 
 
Herkese şimdiden rastgelsin...
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.